Hoe kunt u de CO2-emissies van uw wagen- of machinepark meten?

Het verminderen van CO2-emissies is een cruciaal onderdeel van de energietransitie en duurzaamheid. Diesel, een belangrijke bron van CO2, wordt veel gebruikt in wagen- en machineparken. In deze blog bespreken we hoe u de CO2-footprint van uw vloot of machines kunt meten.

Waarom is het meten van CO2-emissies belangrijk?

CO2-uitstoot is direct gekoppeld aan klimaatverandering. Door inzicht te krijgen in de CO2-uitstoot van uw vloot of machines, kunt u strategieën ontwikkelen om deze te verminderen. Dit helpt niet alleen bij het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen, maar kan ook leiden tot kostenbesparingen door efficiënter brandstofgebruik.

Wat heeft u nodig om de CO2-uitstoot te berekenen?

Bij de verbranding van diesel in motoren komt CO2 vrij. De hoeveelheid CO2 die wordt uitgestoten is direct gerelateerd aan het brandstofverbruik. Om de CO2-uitstoot te berekenen, heeft u de volgende gegevens nodig:

  1. Dieselverbruik: Houd het brandstofverbruik van uw voertuigen bij. Dit kan met tankbonnen, facturen of een brandstofregistratiesysteem.
  2. CO2-emissiefactoren: Deze factoren geven de hoeveelheid CO2-uitstoot per liter brandstof. 

CO2-emissiefactoren per brandstof

Elke brandstof heeft een specifieke CO2-emissiefactor. Deze zijn als volgt:

- HVO20: 2,844 kg CO2 per liter

- HVO100: 0,347 kg CO2 per liter

- Diesel B0: 3,468 kg CO2 per liter

- Diesel B7: 3,256 kg CO2 per liter

Deze emissiefactoren worden gebruikt om de totale CO2-uitstoot te berekenen en zijn beschikbaar op co2emissiefactoren.nl

Berekening van de CO2-footprint

De CO2-uitstoot wordt berekend met de emissiefactor. Voor diesel is deze bijvoorbeeld vastgesteld op 3,256 kg CO2 per liter (voor Diesel B7). Deze waarde omvat de volledige keten van olieproductie tot verbranding in de motor, ook wel bekend als Well-to-Wheel.

Voorbeeld: Als uw bedrijf jaarlijks 50.000 liter diesel verbruikt, is de CO2-uitstoot: 50.000 x 3,256 = 162.800 kg CO2 per jaar.

Meer weten? Neem contact op!

Wilt u meer informatie over de CO2-footprint van verschillende brandstoffen of advies over uw wagen- of machinepark? Onze experts helpen u graag verder.

 088 - 45 46 474